Reacties

“De rol van het In Between Café in het leven van ………….Michiel Keizer” 
Uitgeput

‘Wat voor werk wil je weer gaan doen? Wat zijn je toekomstplannen?’
Gelaten haalt Michiel Keizer zijn schouders op bij het horen van deze vragen van de sociaal werker van het sociaal dorpsteam. Wat moet hij hierop zeggen?
Hij weet alleen dat hij moe is, uitgeput en dat de toekomst zich als een donkere lange tunnel voor hem uitstrekt. Het is najaar 2016 en Michiel, 55 jaar oud, is werkloos. 

Ooit had de toekomst zo zonnig geleken. Met een leuke baan op het ministerie van de Justitie , getrouwd en 2 schatjes van kinderen. Deze idylle werd wreed verstoord toen er bij zijn vrouw vlak voor de geboorte van de tweede een hersentumor werd geconstateerd. Na de operatie waren er blijvende complicaties en hun beider leven stond voorgoed op de kop. 

De combinatie van werk en zorg voor het gezin leidde tot een burn-out bij Michiel. Na verloop van tijd pakte hij zijn werk weer op, totdat hij opnieuw opgebrand raakte. Daarna raakte hij zijn baan kwijt door een reorganisatie van zijn afdeling . 

Michiel besloot om voor zichzelf te beginnen als organisatie adviseur. Drie jaar lang werkte hij met veel plezier en genoot hij ervan om eigen baas te zijn. Tot 2016, het jaar waarin de stress om steeds weer nieuwe klussen binnen te moeten halen, hem te veel werd. Voor de derde keer op rij kreeg hij een burn-out. Hij raakte hij in de ziektewet. Het spaargeld raakte op en tenslotte moest Michiel in datzelfde jaar wel bij de voedselbank aankloppen om zijn gezin te helpen voorzien. Alles bij elkaar, zat Michiel zowel financieel als emotioneel aan de grond. 

Oase 

‘Heb je weleens van het IN BETWEEN CAFÉ gehoord?’, vraagt de sociaal werker verder. ‘Dat is een plek van ontmoeting van en door werkzoekenden, om elkaar te inspireren, elkaar te helpen in de zoektocht naar werk door middel van netwerken. Ze zijn op zoek naar mensen als Caféhouder, om een team te vormen om een nieuw café op de Utrechtse Heuvelrug te openen. Wie weet is dat iets voor je’. 

En zo komt Michiel begin 2017 op de kennismakingsavond voor het nieuwe team terecht, waar hij gegrepen wordt door het enthousiasme van Adriaan Kodde, die de visie uitlegt achter het concept van het In Between Café. Dezelfde avond nog besluit Michiel deel uit te gaan maken van dit nieuwe café houders team Utrechtse Heuvelrug. 

Een nieuwe wereld gaat open voor Michiel. Hij kan weer gaan doen wat zijn hart heeft; met ideeën komen, adviseren en organiseren. En hij geniet van de waardering die hij krijgt voor wat hij doet! Al snel krijgt hij de bijnaam ‘mijnheer de voorzitter’ en kort daarna neemt hij die rol op zich, wat een kolfje naar zijn hand is. 

Michiel Keizer

Michiel vindt het leuk om sprekers te zoeken, andere In Between Cafés te bezoeken om inspiratie op te doen, te posten op social media. Hij ontmoet allerlei verschillende mensen, van wie hij ook veel leert, zowel praktisch als ook emotioneel. Zo leert hij van een coach hoe hij zijn c.v., “een mooi boek van 7 pagina’s”, tot leesbare lengte kan terugbrengen. 

Michiels enthousiasme voor het In Between Café beperkt zich niet alleen tot de Utrechtse Heuvelrug maar strekt zich al snel ook uit naar het landelijk kernteam, met wie hij graag meedenkt over het ontwikkelen van de organisatie. 

Begin 2018 wordt Michiel echt deel van het kernteam en leert hij een nieuwe manier van vergaderen. Naast het bespreken van al het werk is er namelijk ook volop ruimte om te delen hoe het echt gaat met jezelf als persoon. Michiel leert zo te reflecteren en zijn valkuilen te herkennen. 

Het is deze open sfeer van er mogen zijn, van waardering als persoon en de ruimte om te leren, en nieuwe mogelijkheden te onderzoeken en uit te proberen, dat het In Between Café als een oase de dorst van de eerder uitputte Michiel lest. 

Een nieuwe toekomst tegemoet! 

Als in december 2018 Michiel de krant doorleest, valt zijn oog op een vacature voor een betaalde baan bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hij neemt contact op en wordt uitgenodigd om te solliciteren. Michiel gaat er rustig en zelfverzekerd naar toe en tot zijn blijdschap wordt hij inderdaad uitgekozen om daar parttime per januari 2019 als zzp-er voor 3 maanden aan de slag te gaan. 

Wederzijds is er een klik en Michiel solliciteert al snel op de dan opengestelde functie en komt in dienst, dit keer fulltime. Geweldig nieuws, alleen betekent dat wel een afscheid als kernteamlid In Between Café. Maar dat betekent níet uit het oog, uit het hart. Michiel ziet genoeg mogelijkheden om ook als iemand werk gevonden heeft, toch betrokken te blijven bij het In Between Café’. 

‘Want het is echt ongelofelijk wat ik in die 2 jaar geleerd heb bij het In Between Café, als ik dat vergelijk met 25 jaar op het ministerie! Nu kan ik mezelf zijn en krijg ik als compliment bij mijn nieuwe baan hoe blij ze met mij zijn; dat ik ook luchtigheid breng. Heerlijk om weer plezier in het leven te hebben!’ 

Interview door Liesbeth van Luipen Juni 2019 


In Between Café Eindhoven (oktober 2016)

Ik ben 9 maanden werkzoekende geweest (naar een functie als leidinggevende in de zorg of non-profit). Al snel nadat ik zonder werk kwam, ben ik op zoek gegaan naar netwerkbijeenkomsten. Via een vriendin werd ik geattendeerd op Walk&Talk in de Bibliotheek Eindhoven. Tijdens één van de bijeenkomsten ontmoette ik Betseke Elzer. Zij nodigde me uit voor een bijeenkomst van het In Between Café Eindhoven.
Wat ik bij het In Between Café heel prettig vond, was het interactieve karakter en het delen van ervaringen met anderen. Het maakte het heel uitnodigend om zaken te delen. Het was fijn om mensen te ontmoeten die in hetzelfde schuitje zaten als ik. Op een bepaalde manier maakte mij dat krachtiger!
Waar het In Between Café zich echt van andere netwerkbijeenkomsten onderscheidt, is het feit dat thema’s/onderwerpen in overleg worden vastgesteld. De behoeften én de kennis en ervaring van de deelnemers staan centraal.
De bijeenkomsten van het In Between Café waar ik aan heb deelgenomen, richtten zich veelal op inzicht in eigen kunnen en kracht. Ik ben ervan overtuigd dat dit er mede voor heeft gezorgd dat ik vol vertrouwen de sollicitatieprocedure ben ingegaan bij mijn huidige werkgever. Ik wist weer dat ik veel te bieden had en kon dat ook overbrengen met als resultaat een mooie, uitdagende job die bij mij past (ondanks mijn leeftijd van 59 jaar).

Anja van de Ven